Raporlu işçi işten çıkarılabilir mi? Uzun süreli hastalıkta 6 hafta kuralı ve tazminat

Gelir ve kariyer · Ziynet Kuşaslan · Güncelleme:

Rapor tek başına işten çıkarma sebebi değildir. Hastalık, kaza, doğum ya da gebelik nedeniyle işe gidememen bildirim süresini altı hafta aşarsa işveren sözleşmeyi bildirimsiz feshedebilir; kıdem tazminatın ise bu fesihte ödenir.

Raporlu işçi işten çıkarılabilir mi?

Rapor tek başına işten çıkarma sebebi değildir; işverenin bildirimsiz fesih hakkı, hastalığın süresi işçinin kıdemine göre belirlenen bildirim süresini altı hafta aştıktan sonra doğar (İş Kanunu md. 25/I). Bu rehber 4857 sayılı Kanun'a tabi işçiler içindir; memurlar ve diğer özel kanunlara tabi çalışanlar kendi mevzuatlarına bakmalıdır.

Kural hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hâller için geçerlidir. Raporlu olduğun günlerde sözleşme askıda kalır ve işveren ücret ödemez (md. 25); gelir kaybını SGK'nın rapor parası karşılayabilir. Hesap için rapor parası rehberine bak.

Altı haftalık bekleme süresi nasıl hesaplanır?

Bekleme süresi, kıdemine göre bildirim süresi artı altı hafta kadardır. Kanun, hakkın hastalığın işçinin çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğduğunu söyler.

KıdeminBildirim süresi (md. 17)İşverenin bildirimsiz fesih hakkı ne zaman doğar?
6 aydan az2 haftaHastalık 8 haftayı aşınca
6 ay ile 1,5 yıl arası4 haftaHastalık 10 haftayı aşınca
1,5 yıl ile 3 yıl arası6 haftaHastalık 12 haftayı aşınca
3 yıldan fazla8 haftaHastalık 14 haftayı aşınca

Örnek: 2 yıldır çalışıyorsan bildirim süren 6 haftadır; raporlu geçen süre 6 + 6 = 12 haftayı aşmadan işveren bu sebeple bildirimsiz fesih yapamaz. Bildirim süreleri kanunda asgaridir ve sözleşmeyle artırılabilir; sözleşmende daha uzun bir süre yazıyorsa hesap buna göre kayar. Aralıklı raporların toplanıp toplanmayacağı kanun metninde ayrıca yazmaz; uyuşmazlık varsa bir avukata danış.

Doğum ve gebelikte süre ne zaman başlar?

Doğum ve gebelik hâllerinde bu altı haftalık bekleme, 74. maddedeki doğum izni süresinin bitiminden sonra başlar (md. 25/I). Yani doğum izni sürerken bu sebeple bildirimsiz fesih hakkı doğmaz.

Ayrıca otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerinde en az altı aylık kıdemin varsa, hamilelik ve doğum ile 74. maddede kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek feshin geçerli sebebi sayılmaz (md. 18). Doğum izni süreleri için doğum izni rehberine bak.

Kasıtlı ya da içkiden doğan hastalıkta kural farklı mı?

Evet. Hastalık veya engelli hâle gelme, işçinin kendi kastından, derli toplu olmayan yaşayışından ya da içkiye düşkünlüğünden doğmuşsa işveren altı hafta beklemeden harekete geçebilir; bu sebeple doğan devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi yeter (md. 25/I-a).

Bir de ikinci hâl vardır: tutulduğun hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmanda sakınca bulunduğu Sağlık Kurulunca saptanırsa işveren bildirimsiz feshedebilir (md. 25/I-b). Her iki hâlde de işverenin iddiası mahkemede incelenebilir; sebebin gerçekten bu bentlere girmesi gerekir.

Bu şekilde çıkarılırsan hangi haklarını alırsın?

Sağlık sebebiyle yapılan fesihte kıdem tazminatın ödenir: kanun, işveren feshinde kıdem tazminatını yalnızca ahlak ve iyi niyete aykırı hâllere dayanan (bugünkü md. 25/II) fesih dışında öngörür (1475 sayılı Kanun md. 14; atıf, 4857 Geçici md. 1 ile 25. maddeye yapılmış sayılır).

HakSağlık sebebiyle bildirimsiz fesihte (md. 25/I)
Kıdem tazminatıÖdenir (md. 14)
Kullanmadığın yıllık izin ücretiÖdenir; sözleşme hangi nedenle sona ererse ersin hak kazanılıp kullanılmayan izne ait ücret verilir (md. 59)
İşsizlik ödeneğiKanun, işverenin derhal fesihte sağlık sebepleri bendiyle (I) yaptığı feshi ödenek sayılan hâller arasına koyar; prim koşulları ayrıca aranır (4447 md. 50-51)
Bildirim süresine ait tazminat (ihbar)Fesih bildirim süresini beklemeden yapıldığı için bu hâlde beklenmez

İşsizlik ödeneğinin prim koşulları ve süresi için işsizlik ödeneği, kıdem hesabı için kıdem ve ihbar tazminatı rehberine bak.

İşveren süreyi beklemeden çıkarırsa ne yaparsın?

İşveren altı haftalık süre dolmadan seni hastalık gerekçesiyle çıkardıysa fesih kanuna uygun olmayabilir. İşçi, feshin sebeplere uygun olmadığı iddiasıyla 18, 20 ve 21. maddeler çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir (md. 25 son fıkra).

  1. Raporlarını ve fesih yazısını sakla: Rapor tarihleri, işe başlama tarihin ve fesih bildirimi bekleme süresini hesaplamak için gerekir.
  2. Süreyi kaçırma: En az otuz işçi çalıştıran işyerinde en az altı aylık kıdemin ve belirsiz süreli sözleşmen varsa, fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmak zorundasın (md. 20). Bu işyerlerinde 25/I-b bendindeki bekleme süresinde hastalık nedeniyle geçici devamsızlık geçerli fesih sebebi sayılmaz (md. 18).
  3. Tazminat alacakları için de arabulucu: Kıdem veya ihbar gibi alacak davalarında arabulucuya başvurmak dava şartıdır (7036 sayılı Kanun md. 3).
  4. İmzalamadan önce oku: Çıkış belgesi ya da ibraname imzalamadan önce ibraname rehberine bak; işe iade yolu için işe iade davası rehberini oku.

Kaynaklar

  1. 4857 sayılı İş Kanunu, md. 17 (bildirim süreleri), md. 18 ve md. 20 (geçerli sebep ve işe iade başvurusu), md. 25/I (sağlık sebepleriyle bildirimsiz fesih ve altı hafta kuralı), md. 59 (izin ücreti) ve Geçici md. 1 · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  2. 1475 sayılı İş Kanunu, md. 14 (kıdem tazminatı; 17/II dışındaki işveren feshinde ödenir) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  3. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, md. 50-51 (ödenek süresi ve işveren feshi hâlinde hak kazanma) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  4. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, md. 3 (arabuluculuk dava şartı) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi

Bütço ile takip et

Bütço'da raporlu geçen aylarda gelirinin ne kadar düştüğünü gelir kaydıyla görürsün; kira, kredi taksidi ve faturaları düzenli ödeme olarak takip ederek ay sonu bakiyen için tahmin alırsın. Bu rehber hukuki danışmanlık değildir; Bütço yalnızca bütçeni takip eder.

Ücretsiz · iPhone için · Hesap yok, veriler yalnızca telefonunda

iPhone içinApp Store'dan indir

Sık sorulanlar

Uzun süreli raporlu olan işçi işten çıkarılabilir mi?

Rapor tek başına sebep değildir. Hastalığın süresi, kıdemine göre belirlenen bildirim süresini altı hafta aştıktan sonra işverenin bildirimsiz fesih hakkı doğar (İş Kanunu md. 25/I).

Raporlu iken işten çıkarılırsam kıdem tazminatı alır mıyım?

Evet. Kanun, işveren feshinde kıdem tazminatını yalnızca ahlak ve iyi niyete aykırı hâllere dayanan fesih dışında öngörür (1475 sayılı Kanun md. 14). Sağlık sebebiyle yapılan fesih bu istisnanın dışındadır.

Kıdemim 2 yıl ise kaç hafta rapor sonrası işten çıkarılabilirim?

2 yıllık kıdemde bildirim süresi 6 haftadır; raporlu süre 6 + 6 = 12 haftayı aşınca işverenin bu sebeple bildirimsiz fesih hakkı doğar. Sözleşmedeki bildirim süresi daha uzunsa hesap buna göre değişir.

Doğum izninde iken işten çıkarılabilir miyim?

Doğum ve gebelik hâllerinde altı haftalık bekleme, 74. maddedeki doğum izni süresinin bitiminde başlar (md. 25/I). Otuz ve üzeri işçi çalıştıran işyerinde altı aylık kıdemin varsa hamilelik ve doğum feshin geçerli sebebi de sayılmaz (md. 18).

İlgili rehberler

Gelir ve kariyer rehberleri · Tüm rehberler (518)