Ev sahibi kendisi ya da oğlu için evi isteyebilir mi? Konut ihtiyacı nedeniyle tahliye davası

Ev alma ve kira · Ziynet Kuşaslan · Güncelleme:

Ev sahibi, evi kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kullanmak zorundaysa kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirebilir; ama kiracıyı kendi başına çıkaramaz. Dava süresi dardır ve eve çıkan ev sahibi üç yıl boyunca başkasına kiralayamaz.

Ev sahibi evi kendisi için isteyebilir mi?

Evet, ama ev sahibi yalnızca konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa ve bunu dava yoluyla yapabilir; sözlü "evi boşalt" demek kiracıyı çıkarmaya yetmez. Kural Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesindedir.

Madde, ev sahibine kendisi için olduğu kadar eşi, altsoyu (çocuk, torun), üstsoyu (anne, baba) ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için de dava hakkı tanır. Kanunun aradığı şey "kullanma zorunluluğu"dur; bu zorunluluğun gerçek olup olmadığını mahkeme olayın koşullarına bakarak değerlendirir.

Kimin için?TBK md. 350'de var mı?
Ev sahibinin kendisiEvet
EşiEvet
Çocuğu, torunu (altsoy)Evet
Annesi, babası (üstsoy)Evet
Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerEvet
Bakmakla yükümlü olmadığı akraba ve tanıdıklarSayılmaz

Kiralananın yeniden inşası ya da esaslı onarımı için de benzer bir dava yolu vardır (md. 350/2); bu rehber konut ihtiyacını anlatır.

Dava ne zaman açılmalı?

Dava, belirli süreli sözleşmede sürenin sonundan başlayarak bir ay içinde açılmalıdır. Belirsiz süreli sözleşmede ise kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi süresine uyularak belirlenen tarihten başlayarak bir ay içinde açılır (TBK md. 350).

Belirsiz süreli taşınmaz kirasında genel kural şudur: taraflardan her biri sözleşmeyi, yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için ya da âdet yoksa altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir (TBK md. 329).

Örnek (tarihler varsayımdır)Dava için son gün
1 yıllık sözleşme, süre sonu 31 Aralık 2026Süre sonundan başlayan bir ay: 31 Ocak 2027 olarak hesaplanır; kesin gün için avukata danış

Tarihi sözleşmene göre hesapla ve son güne bırakma. Ev sahibi, dava açma süresi dolmadan dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirdiyse dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır (md. 353). Kiracı konut kirasında süre bitimine 15 gün kala çıkacağını bildirmezse sözleşme bir yıl uzar; bu ve 10 yıllık uzama kuralı için 10 yıllık kiracı rehberine bak.

Dava açmadan önce arabulucuya gitmek gerekir mi?

Evet. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak dava şartıdır; arabulucuya gitmeden açılan dava usulden reddedilir (6325 sayılı Kanun md. 18/B). İlamsız icra yoluyla tahliye bu kuralın dışında tutulmuştur.

  1. Arabuluculuk başvurusu: Adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılır.
  2. Anlaşma olursa: Taraflar çıkış tarihi ve taşınma desteği gibi konularda anlaşabilir. Anlaşma belgesi için icra edilebilirlik şerhi alınması zorunludur.
  3. Anlaşma olmazsa: Son tutanak dava dilekçesine eklenir, dava sulh hukuk mahkemesinde açılır.

Arabuluculuk bürosuna başvurudan son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede hak düşürücü süre işlemez (6325 md. 18/A). Yine de bir aylık süre dar olduğu için arabuluculuğa dava süresinin dolmasına yakın bir tarihte değil, erkenden başvur.

Kiracı olarak ne yapmalısın?

  • Hemen çıkmak zorunda değilsin: Ev sahibinin bildirimi tek başına sözleşmeyi bitirmez; konut kirasında süre bitimine dayanarak çıkarma yolu yoktur (TBK md. 347). Mahkeme kararı ya da geçerli bir anlaşma olmadan tahliye zorlanamaz.
  • İhtiyacın gerçekliğini sorgula: Ev sahibinin başka bir konutu olup olmadığı, istenen kişinin gerçekten o evi kullanıp kullanmayacağı mahkemenin baktığı konulardır. Elindeki bilgileri avukatınla paylaş.
  • Müzakere et: Arabuluculukta taşınma süresi ve nakliye desteği konuşulabilir. Taşınma maliyetini ev taşıma masrafları rehberiyle çıkar, eski evin depozitosu için kira depozitosu rehberine bak.
  • Evin satılması ayrı bir yoldur: Evi sonradan edinen kişinin ihtiyacı için md. 351 ayrı şartlar getirir; ayrıntı için ev satıldı kiracı ne olur rehberine bak.

Ev sahibi eve girmezse ne olur? Üç yıllık yeniden kiralama yasağı

Ev sahibi gereksinim amacıyla evi boşalttırdıysa, haklı sebep olmadıkça üç yıl geçmeden evi eski kiracısından başkasına kiralayamaz (TBK md. 355). Bu yasağa aykırı davranırsa eski kiracısına, son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.

Örnek (tutarlar varsayımdır)Hesap
Son kira yılında aylık 20.000 TL ödedin12 x 20.000 = 240.000 TL
Ev sahibi evi 1 yıl sonra başkasına kiraladıTazminat en az 240.000 TL

Hesap, ödediğin son kira yılının toplamına dayanır; kiracı olarak ödeme dekontlarını ve kira sözleşmeni sakla. Yeniden kiralamanın haklı bir sebebe dayanıp dayanmadığı ayrıca tartışılabilir. Yeniden inşa ve imar için boşaltılan evde ise eski kiracının, yeni kira bedeli ve yeni durumla kiralama konusunda öncelik hakkı vardır; bu hakkın yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir.

Kaynaklar

  1. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, md. 350 (gereksinim sebebiyle dava, kimler için, bir ay içinde dava), md. 353 (dava süresinin uzaması) ve md. 355 (üç yıllık yeniden kiralama yasağı ve tazminat) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  2. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, md. 329 (belirsiz süreli kirada fesih dönemi ve üç aylık bildirim) ve md. 347 (konut kirasında bir yıllık uzama) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  3. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, md. 18/B (kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk) ve md. 18/A (arabuluculuk süresince hak düşürücü sürenin işlememesi) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi

Bütço ile takip et

Bütço'da kirayı düzenli ödeme olarak ekleyip yıllık artışı takip edersin. Tahliye ihtimali doğduysa nakliye, yeni evin depozitosu ve komisyonu için bir birikim hedefi açıp aylık ne kadar ayırman gerektiğini görebilirsin.

Ücretsiz · iPhone için · Hesap yok, veriler yalnızca telefonunda

iPhone içinApp Store'dan indir

Sık sorulanlar

Ev sahibi oğlu için evi isteyebilir mi?

Evet. TBK md. 350'ye göre ev sahibi evi kendisi, eşi, altsoyu (çocuk, torun), üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kullanma zorunluluğu varsa kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirebilir. Kiracıyı kendi başına çıkaramaz.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne zaman açılır?

Belirli süreli sözleşmede sürenin sonundan başlayarak bir ay içinde açılır. Belirsiz süreli sözleşmede fesih dönemi ve bildirim süresine uyularak belirlenen tarihten başlayarak bir ay içinde açılır.

Ev sahibi evi boşalttırıp başkasına kiralarsa ne olur?

Gereksinim amacıyla boşalttırdığı evi haklı sebep olmadan üç yıl geçmeden eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Aykırı davranırsa eski kiracıya son kira yılında ödenen bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat öder (TBK md. 355).

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasından önce arabulucuya gitmek gerekir mi?

Evet. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurmak dava şartıdır; başvurulmadan açılan dava usulden reddedilir (6325 sayılı Kanun md. 18/B).

İlgili rehberler

Ev alma ve kira rehberleri · Tüm rehberler (518)