İdari para cezasına kaç gün içinde itiraz edilir?
İdari para cezasına karar tebliğ ya da tefhim edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde itiraz edebilirsin. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre idari para cezasına karşı sulh ceza mahkemesine başvurulabilir ve bu süre içinde başvuru yapılmazsa idari yaptırım kararı kesinleşir. Kanun metninde "sulh ceza mahkemesi" yazar; 2014'te yapılan değişiklikle ceza yargısındaki bu birim sulh ceza hâkimliği adını almıştır (5235 sayılı Kanun md. 10).
Süre doldu diye her şey bitmeyebilir ama dar bir istisna vardır: mücbir sebep yüzünden süreyi geçirdiysen, sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde başvurabilirsin. Bu başvuru kararın kesinleşmesini engellemez; ancak mahkeme yerine getirmeyi durdurabilir (md. 27/2).
Tebligat ne zaman yapılmış sayılır?
15 günlük süre cezanın tebliğinden başlar, bu yüzden tebligatın tarihi önemlidir. Karar sana Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir ve tebligat metninde karşı başvurabileceğin merci ile süre açıkça yazılmak zorundadır (md. 26). Karar sen yokken verildiyse süre tebliğle başlar; ceza senin huzurunda verilip tutanağı imzalatılmışsa tefhimle başlar. Maliye Bakanlığı üzerinden elektronik ortamda yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır (md. 26/4). Ayrıntı için tebligat ne zaman yapılmış sayılır rehberine bak.
İtiraz dilekçesini nasıl vereceksin?
- Başvuru kime yapılır? Sulh ceza hâkimliğine, bizzat kendin, kanuni temsilcin veya bir avukat dilekçe vererek yaparsın (md. 27/3).
- Dilekçede ne olmalı? İdari yaptırım kararına ilişkin bilgiler ve karşı çıktığın delillerin açıkça gösterilmesi gerekir. Süreyi mücbir sebeple geçirdiysen o sebebin dayanakları da yazılır (md. 27/4).
- Kaç nüsha? Dilekçe iki nüsha olarak verilir (md. 27/3).
- Harç var mı? İdari yaptırım kararına karşı başvuru yolu harca tabi değildir (md. 31/1). Ancak başvuru ya da savunması reddedilen taraf, masrafları ve vekâlet ücretini öder (md. 31/2).
Mahkeme ne karar verir, karara itiraz edilir mi?
Mahkeme ya başvurunun reddine ya da cezanın kaldırılmasına karar verir; alt ve üst sınırı kanunda gösterilen cezalarda miktarı değiştirerek de başvuruyu kabul edebilir (md. 28/8-9). Karara karşı yol, cezanın tutarına bağlıdır:
| Durum | Sonuç |
|---|---|
| Ceza 15.000 ₺ dahil ve altındaysa | Başvuru üzerine verilen mahkeme kararı kesindir (md. 28/10) |
| Ceza 15.000 ₺'yi aşıyorsa | Karar tebliğinden itibaren en geç iki hafta içinde Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre itiraz edilebilir (md. 29) |
Tablodaki 15.000 ₺ eşiği kanun metnindeki tutardır. Kanunda maktu (sabit) tutarla yazılan idari para cezaları ise her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır (md. 17/7); ayrıntı için yeniden değerleme oranı rehberine bak.
İtiraz edersen cezayı ödeyebilir misin, indirim kalır mı?
Evet, ödeme yapman itiraz hakkını ortadan kaldırmaz. Kabahatler Kanunu md. 17/6'ya göre kanunlarında ödeme süresi düzenlenmemiş idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve ödeme süresi içinde ödenirse cezadan yüzde 25 indirim yapılır. Aynı fıkra ödemenin, kişinin karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyeceğini açıkça yazar.
| Örnek (örnek tutar) | Hesap |
|---|---|
| Ceza 4.000 ₺, süre içinde ödenirse | 4.000 × 0,75 = 3.000 ₺ |
| Aynı ceza süre geçtikten sonra | 4.000 ₺ |
Rakamlar örnektir. Kendi kanununda ayrı ödeme süresi veya indirim düzenlemesi olan cezalar (ör. trafik cezaları) için ilgili kanuna bak: trafik cezasında indirim rehberi var.
Cezayı tek seferde ödeyemiyorsan taksit var mı?
Kanun taksit imkânını tanır ama bunu otomatik bir hak olarak vermez. Md. 17/3'e göre kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması hâlinde idari para cezasının, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit hâlinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitler zamanında ve tam ödenmezse cezanın kalan kısmının tamamı tahsil edilir. Kararın nasıl ve kimden isteneceğini kanun ayrıca yazmaz; cezayı veren kuruma yazılı başvurup talebini ekonomik durumunu gösteren belgelerle desteklemen mantıklı olur.
Cezayı ödemezsen ve itiraz etmezsen ne olur?
Karar kesinleşirse ceza tahsil işlemine girer. Kabahatler Kanunu md. 17/4'e göre Genel Bütçeye gelir kaydedilecek idari para cezalarına ilişkin kesinleşen kararlar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairelerine gönderilir. 6183 sayılı Kanun md. 54'e göre ödeme müddeti içinde ödenmeyen amme alacağı tahsil dairesince cebren tahsil olunur. Haciz ve icra aşamasında neler olabileceği için maaş haczi rehberine bak.
Sosyal güvenlik kurumları ve belediyeler gibi bazı idarelerin verdiği cezalar kendi bütçelerine gelir kaydedilir ve ilgili kanunlarında aksine hüküm yoksa bu idareler kendileri tahsil eder. Hangi idarenin cezayı verdiğine tebligatta bak.