Stajyer ücreti zorunlu mu? Staj maaşı, sigorta ve asgari ücret oranı (2026)

Eğitim ve öğrenci · Ziynet Kuşaslan · Güncelleme:

Mesleki eğitim gören ve mesleki ve teknik ortaöğretimde staj yapan öğrencilere, 20 ve üzeri personelli işyerinde net asgari ücretin %30'undan, daha küçük işyerinde %15'inden az ücret ödenemez. Yükseköğretim stajı bu taban oranların dışındadır; ücret sözleşmeyle belirlenir.

Stajyere ücret ödemek zorunlu mu?

Mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin stajında kanunda bir ücret tabanı vardır; yükseköğretim stajında ise bu taban oranlar geçerli değildir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25. maddesi, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj ya da tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenecek ücretin sözleşmeyle belirleneceğini, ancak aşağıdaki tabanların altına inilemeyeceğini söyler.

KimAlt sınır (net asgari ücretin)
İşletmede mesleki eğitim gören ya da mesleki ve teknik ortaöğretimde staj yapan öğrenci, işyerinde 20 ve üzeri personel varsa%30
Aynı öğrenciler, işyerinde 20'den az personel varsa%15
Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencisiasgari ücretin %50'si
Aday çırak ve çırakyaşına uygun asgari ücretin %30'u

Staj yapacak işletme bulunamadığı için stajını okulunda yapan ortaöğretim öğrencileri ile stajını yükseköğretim kurumlarının kendi birimlerinde yapan yükseköğretim öğrencileri bu taban hükmünün kapsamı dışındadır.

2026'da staj ücreti en az kaç TL olur?

Net asgari ücret 2026 için 28.075,50 ₺'dir; yüzdeleri bunun üzerinden hesaplarsan alt sınırları bulursun (rakamlar kanundaki oranların örnek uygulamasıdır).

İşyeriHesapAylık alt sınır
20 ve üzeri personel28.075,50 × 0,308.422,65 ₺
20'den az personel28.075,50 × 0,15yaklaşık 4.211 ₺

Asgari ücret rakamının nasıl bulunduğunu 2026 asgari ücret rehberinde görebilirsin. Ödenen gerçek tutar, işletmeyle yapılan sözleşmede yazar; sözleşmedeki tutar bu tabanların altındaysa kanuna aykırıdır.

Üniversite öğrencisi stajında ücret hakkın var mı?

3308 sayılı Kanun'un 25. maddesindeki taban oranlar mesleki ve teknik ortaöğretim ve işletmelerde mesleki eğitim için konmuştur; yükseköğretim öğrencisinin stajı için bu madde bir asgari tutar belirlemez. Üniversite stajında ücret verilip verilmeyeceği ve ne kadar verileceği işletmeyle yapılan sözleşmeye ve okulunun staj yönergesine bağlıdır. Ücret ödeniyorsa tutarı ve ödeme tarihini yazılı al.

Öğrenci bütçesini planlıyorsan öğrenci bütçesi rehberi işine yarar.

Stajda ödenen ücret vergiye tabi mi?

Hayır. 3308 sayılı Kanun'a göre aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Yani kanundaki oranlarla belirlenen ücretten gelir vergisi ya da damga vergisi kesilmez.

Stajyerin sigortası var mı, primi kim öder?

Staj sırasında en az iş kazası ve meslek hastalığı sigortası vardır. 5510 sayılı Kanun'un 5. maddesi, mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenim sırasında staja tabi tutulan öğrencileri iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamına alır; aylık prime esas kazancı alt sınırın otuz katını aşmayanlar bu kapsamdadır. Bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan stajyerler için genel sağlık sigortası hükümleri de uygulanır.

3308 sayılı Kanun'un 25. maddesi, aday çırak, çırak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ve mesleki ve teknik ortaöğretimde staj ya da tamamlayıcı eğitime tabi öğrencilerin sigorta primlerinin asgari ücretin %50'si üzerinden, Bakanlık ile ilgili üniversitelerin bütçesindeki ödenekten karşılandığını söyler. Aynı madde, öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru varsa meydana gelen iş kazası ve meslek hastalığından işverenin sorumlu olduğunu da belirtir. Staj sırasında kaza geçirirsen iş kazası rehberine bak.

Stajyerin yıllık izni var mı?

3308 sayılı Kanun'un 26. maddesine göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Mazereti kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilir. Bu hüküm, madde metnindeki gruplar içindir; okulunun staj yönergesindeki izin kuralını ayrıca kontrol et.

Staj ücretin ödenmezse ne yaparsın?

Önce işletmeyle yaptığın staj sözleşmesindeki tutarı ve ödeme tarihini kontrol et, sonra yazılı olarak talep et. Sonuç alamazsan okulundaki staj ya da meslek eğitimi sorumlusuna başvur. Mesleki eğitim merkezi öğrencisiysen okul müdürlüğü de bu süreçte muhatabındır. Ücreti takip etmek için düzenli ödemeler rehberindeki gibi gelir ve ödeme tarihlerini kayıt altına al.

Kaynaklar

  1. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, md. 25 (ücret tabanı, ücretlerin vergi istisnası, sigorta primlerinin karşılanması, işverenin sorumluluğu) ve md. 26 (yıllık izin) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  2. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, md. 5 (staj yapan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası) · Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
  3. Asgari ücretin net hesabı ve işverene maliyeti, 01.01.2026 - 31.12.2026 (net asgari ücret 28.075,50 ₺) · Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Bütço ile takip et

Bütço'da staj ücretini düzenli gelir, yol ve yemek masraflarını düzenli ödeme olarak girersin. Öğrenci bütçende ay sonuna ne kadar kaldığını ay sonu bakiye tahmininden görürsün.

Ücretsiz · iPhone için · Hesap yok, veriler yalnızca telefonunda

iPhone içinApp Store'dan indir

Sık sorulanlar

Stajyer ücreti zorunlu mu?

Mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin stajında net asgari ücretin %30'undan (20 ve üzeri personelli işyeri) ya da %15'inden (20'den az personelli işyeri) az ücret ödenemez (3308 sayılı Kanun md. 25). Yükseköğretim stajı bu taban oranların kapsamı dışındadır.

Üniversite stajında maaş verilmek zorunda mı?

3308 sayılı Kanun'daki taban oranlar yükseköğretim stajı için bir asgari tutar belirlemez; ücret işletmeyle yapılan sözleşmeye ve okulun staj yönergesine bağlıdır.

Staj ücretinden vergi kesilir mi?

Hayır. 3308 sayılı Kanun'a göre aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

Stajyer sigortalı olur mu?

Evet. Staja tabi tutulan mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğretim öğrencileri iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamındadır (5510 sayılı Kanun md. 5).

İlgili rehberler

Eğitim ve öğrenci rehberleri · Tüm rehberler (518)